domingo, 22 de outubro de 2017

O MAGOSTO TRADICIONAL: CANTIGAS, ADIVIÑAS E REFRÁNS 

Fai moitos anos habitaban en Europa uns poboadores chamados celtas que xa celebraban o magosto. Estaban situados nos paises que corresponden nos dias de hoxe con Galicia, Francia, Irlanda,Inglaterra e Paises Nórdicos. 
Crese que o magosto é unha festa de orixe celta que marcaba o paso do verán ao outono; o remate da época na que a vida se fai fora e comezo da época en que a vida se fai no interior a carón do lume. 
Era unha festa a que acudían tòdalas persoas dos poboados para celebrar así unha serie de ritos relacionados coa xustiza o derito e a política. 
Ao mesmo tempo abríase a porta do máis aló onde moraban os mortos para que aquelas persoas que tiñan deixado este mundo se pudiesen comunicar con aquelas que ainda podían falar. 

Coa chegada do Cristianismo estes ritúais mudaron e agora celébrase o día de Todos os Santos, e ao día seguinte, o Día de Defuntos. 

O magosto tradicional enténdese coma unha merenda, a base de castañas asadas, que se celebra no mes de novembro, entorno a data do San Martiño.
Encéndese o lume, ata facer brasas, enriba das que se poñen parrillas ou tambores furados, dándolles voltas cun pau ata que estén ben asadas. Mentres tanto, os demáis participantes da festa buscaban un sitio axeitado para comelas. 
A festa non sería tal sen contar cos xogos populares, bailes, cantos e contos. É común pintar a cara cós restos da fogueira e saltala para que dé boa sorte. 

CANTIGAS 

Non chas quero non chas quero

castañas do teu magosto
non chas quero non chas quero 
que me cheiran ao chamosco 

Santo que estás no canizo 
vota castañas abaixo 
que anque non teño mandil, 
apañochas no refaixo.

Indo polo souto abaixo 
atopei un ouriciño 
tres castañiñas me deu 
para ti meu queriño.

A castaña no ourizo 
cria moita gravidade 
fai coma os mozos solteiros 
criados na liberdade.

Adiviñas 
“Unha cousiña cousa criada no monte, enxoita na casa e comese sin tasa.” 

Refráns 
“A castaña no agosto quere arder, e no Setembro beber.” “Temperá e a castaña, que por Setembro regaña.” 
“A castaña e o besugo no febreiro non ten zugo” 
“Castaña que está no camiño, é do veciño’’ 

 IMPORTANCIA  DA CASTAÑA  NA  DIETA

A castaña é rica en vitaminas, mesmo asada non perde a súa riqueza en vitamina C, ten máis cantidade desta vitamina que a maioría das froitas e verduras. Tamén é rica en potasio, ferro cobre, iodo fósforo e calcio. 
Poden comerse preparadas de moitas maneiras: coma primeiro prato, acompañando a outras comidas, en sobremesas…
Na actualidade as castañas galegas expórtanse a moitos países. 

RECEITAS CON CASTAÑAS 

CASTAÑAS COCIDAS CON LEITE


Ingredientes: Castañas Leite Azucre Mel
Preparación: 
1º Móndanse as castañas. 
2º Póñense a cocer en auga con sal e fiuncho. 
3º Quítaselles a 2ª pel. 
4º Bótannse nuha cunca e engádeselles leite . 
5º Sirvense quentes e acompañadas de mel do país

MARRÓN GLACÉ









Ingredientes: 3 kg de castañas 1 ½ de viño tinto 3 kg de azucre 3 ramiñas de vainilla 3 gr de crémor tártaro 2-3 m- de tea transparente ou gasa 
Preparación: 
1º-Pélanse as castañas, dáselles un fervor e quítaselles a 2ª pel. 
2º- Colocar cada castaña dentro dun cacho de tea e atar as puntas cun fío branco. 
3º-Poñer os paquetes a remollo durante 2 horas. 
4º-Bótanse nunha cazola grande para que non queden amontoadas, engadese o viño e 1 litro de auga e déixanse cocer lentamente ata que esteñan brandas. 
5º-Escorrer e botar na mesma cazola e engadir 3 litros de auga, o azucre, a vainilla e o crémor tártaro,deixar cocer a lume lento 10 minutos
 6º-Deixar repousar 24 horas. Pasado este tempo, poñer ao lume e ferver 5 minutos, deixar repousar outras 24 horas e repetir esta última operación 4 días, ao cabo dos cales o almíbar terá que estar espeso. 
7º-Cando estén frías, escorrer , quitar a graxa e colocar sobre un tamiz. Colar o almíbar poñer ao lume e deixar reducir. 
8º- Cando empece a caramelizar botar as castañas. Unha vez frías envolver cun papel de aluminio. 


Traballo realizado polo CEIP MONSEIVANE
O colexio de Monseivane está situado nunha zona rural, en Moreda, na parroquia de Lanzós, a 8 km da localidade de Vilalba, provincia de Lugo.


Ningún comentario:

Publicar un comentario